Bo & leva
Kvinna med uppsatt hår och svart skjorta framför grå bakgrund.
En spexig rikskändis med rötter från Kävlinge

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
E-Sharp testar framtiden i Kävlinge

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

Kultur och evenemang
Dansskolan där alla känner sig hemma. 

Kultur och evenemang

Avnjut en digital konstvandring bland kommunens offentliga konst en härlig höstdag eller packa picknick-väskan och avnjut live-musik i Folketspark under sommaren. Dessutom anordnas både vår- och höstmarknad i Kävlinge och Löddeköpinge årligen.

Huvudentrén till Lallerstedtska huset

Hela kommunens (blivande) kulturhus

Då Kävlinge bibliotek flyttar in i sina nya lokaler 2023 går startskottet för ombyggnationen av Lallerstedtska huset till ett sprudlande och tillgängligt kulturhus mitt i Kävlinge tätort, ett stenkast från stationen och Mårtensgatan.

Till det yttre har huset inte förändrats mycket sedan badhus-, brand- och polisstationstiden på 50-talet, men de inre delarna har byggts om efter verksamheternas behov. Exempelvis har idag Kulturskolan sina verksamheter i Lallerstedtska huset, något man även kommer att ha i det nya kulturhuset. 

Svartvitt foto på Lallerstedska husets fasad från 1952.Bild på Lallerstedtska husets fasad 2022

Bild 1: Jämförelse med 70-års mellanrum. Vad ska rymmas innanför väggarna i framtiden, undrar Kävlinge kommun.

Men vad kommer kulturhuset i övrigt att omfatta då det står klart?

– Det vet vi inte ännu. Det är upp till allmänheten, föreningarna och andra som är intresserade att vara med att tycka till om! Självklart ska kommuninvånarna vara delaktiga i att skapa sitt eget kulturhus, menar projektledaren Lina Rudin.

Delaktighet är a och o

Under våren 2022 förs dialoger och förslag samlas in från föreningar, allmänheten och andra intressenter avseende vad det blivande kulturhuset ska inhysa. Och idéer råder det verkligen ingen brist på.

– I lördags mötte vi allmänheten under Vårmarknaden och pratade kulturhus. Föreningsenkäten är nu också besvarad och vi följde igår upp med ett dialogmöte för de föreningar som hade möjlighet att närvara, berättar Heidi Viman, kultursamordnare i Kävlinge kommun.

”Hur gör vi detta till ett kulturhus för oss ALLA?”

Lina Rudin, projektledare för nya kulturhuset.

– Det var ett bra möte, tycker jag. God stämning, många idéer och jättebra diskussioner. Vi lyckades verkligen få igång dialogen ”Hur gör vi detta till ett kulturhus för oss ALLA?”, påpekar Lina Rudin som projektleder arbetet med ett nytt kulturhus i Kävlinge kommun

Bild 2: Ett framtida kulturhus i två våningar – vad ska det inhysa? Planlösningen så som det ser ut idag.

En byggnad med rik historia i centrala Kävlinge

Huset är ritat av arkitekten Erik Lallerstedt 1922. Från början fanns, förutom bibliotek, även badhus, brandstation, polisstation, arrestlokaler och några bostäder för bland annat poliskonstaplarnas familjer. En kommuninvånare, som bodde i huset som barn, berättar att köket i tjänstebostaden låg vägg i vägg med arresten och att man ibland därför kunde höra de intagna sjunga – hellre än bra.

”Jag låg i köket, vägg-i-vägg med arresten, varifrån man ibland kunde höra ’skönsång’.”

Kommentar från Facebook

I huset har också Kävlinge tvätteri funnits. Tvätteriet var en mötesplats för många husmödrar för umgänge mellan tvättande och manglande. Flera kvinnor hade använt sig av tvätteriet i decennier och var väl förtrogna med både varandra och föreståndarinnan, Gertrud Dehlin.

De bullriga centrifugerna, tvättmaskinerna och flitigt använda manglarna stängde dock ner för gott i december 1977, till många husmödrars förtret. Men tur är väl det, nu i efterhand, så att lokalerna kunde lämna utrymme till bland annat Kulturskolan, och vem vet vad mer inom en snar framtid?

Tyck till om nya kulturhuset!

ENKÄTEN ÄR ÖPPEN TILL OCH MED 30 JUNI 2022

Kvinna framför vägg med teckningar.
Dansskolan där alla känner sig hemma. 
Kvinna framför vägg med teckningar.
Cecilia brinner för Kävlinges historia
Kvinna framför vägg med teckningar.
Från världens musikscener till Kävlinges logar