”Det har blivit en skönare vardag”

”Det har blivit en skönare vardag”


Att lämna radhuset och livet i den växande Stockholmsförorten var inget lätt beslut. Men till slut vann längtan efter ett lugnare liv nära hav och natur. Familjen Hagsten hittade hem i Hofterup. 

– Vi hade tröttnat på det hektiska tempot i Stockholm och ville ha råd att byta ut vårt radhus med en liten trädgårdsplätt mot en villa med en riktig trädgård till.

Lisa Hagsten

– Det fanns också en tanke om att kunna ge våra två söner, då fem och sju år, en tryggare uppväxt på en annan lugnare plats närmare naturen, säger den 42-åriga kommunikatören.

Så när Lisa och hennes man Anders, efter tio år i Stockholm, började titta på nytt boende kom de ganska snabbt fram till att ett återtåg till Skåne, där de träffades vid Lunds universitet och där Anders kom ifrån, kunde vara ett bra alternativ.

– Vi ville att det skulle vara hyfsat nära till en större stad med pendlingsmöjligheter, nära till naturområden och havet. Det skulle vara nära till en skola också.

Det blev mycket tid på Hemnet, olika kommuners hemsidor, och ”släppa ner gubben i Google maps” för att gå runt i olika potentiella nya hemområden. På sportlovet 2020, precis innan världen skulle förändras med en pandemi, åkte hela familjen från Stockholm till Skåne för att titta på hus. De var i Stångby, Eslöv och några andra orter, men fastnade för ett hus i Kävlinge kommun, i Hofterup.

– Det var mycket huset i sig, att vi tyckte så mycket om det. Det har en lagom stor trädgård, nära till grannar men ändå inte för tätt inpå. Med bilen tar det bara sex minuter att köra till havet och Barsebäckstrand, det var jättehäftigt, säger Lisa Hagsten.

Den sommaren packade familjen ner hela sina liv och lämnade Stockholm för en skönare vardag i Hofterup.

– Nu sommaren 2023 blir det tre år sedan och det känns som det bästa beslutet någonsin. Jag var så orolig först för att sönerna inte skulle trivas, men det var helt i onödan. De har kommit in i det jättesnabbt, säger hon och berättar att de kände sig så välkomna när de flyttade in.

– Det var mycket tack vare grannarna. Trots att det var mitt i pandemin så kom de och hälsade. Det är bra att flytta på sommaren, då folk är utomhus mer så det är lätt att börja prata med varandra. Vi hade tur också att det var barn i våra pojkars ålder som bor på gatan så det blev naturligt att hoppa på varandras studsmattor och umgås, säger hon.

Även om det finns ett mindre utbud av aktiviteter i Kävlinge kommun saknar familjen inte Stockholm. De saknar att ha geografiskt nära till de vänner och släktingar som bor kvar i Stockholmstrakten, men vardagslivet känns lättare i Hofterup. Barnen cyklar till skolan utan att behöva passera någon bilväg, de kan gå till kompisarna och Lisa har en direktbuss till jobbet i Lund på nära håll.

– Vi kan hitta på fler saker enklare, barnen tycker att det är friare här och de har större ytor att leka på i skolan.

Lisa Hagsten

Sökandet efter ett hem, en lugn plats nära naturen, slutade alltså i Hofterup – där fann familjen Hagsten allt de letade efter.

– Det här är första gången i livet som vi känner att ”här vill vi att våra söner ska växa upp och här vill vi bli kvar”. 

Under flytten söderut skrev Lisa Hagsten en bok om hela upplevelsen som heter ”Hitta hem – dagbok från en familjs omvälvande flytt- (och pandemi-) år”. Den är utgiven på Visto förlag och finns bland annat att låna på biblioteket i Löddeköpinge. Hennes förhoppning är att kunna inspirera andra att våga genomföra liknande livsförändringar.