Bo & leva
Några svartvita kossor står inhägnade vid en cykelbana med grönska i bakgrunden.
Blommor, bin och betesdjur visar vägen

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
Trigonos platschef Andreas Björk i förgrunden och två gröna växter och företagslogotypen på väggen bakom.
Från Lödde till slott och koja på ett klick

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

En rik fritid
Några svartvita kossor står inhägnade vid en cykelbana med grönska i bakgrunden.
Blommor, bin och betesdjur visar vägen

En rik fritid

Oavsett om du gillar livet på hästryggen eller på vattnet, lugnet på golfbanan, scouterna, kampsport, musicerande eller bollsport så finns det likasinnade i din närhet.

Dansskolan där alla känner sig hemma. 

Varje vecka händer det någonting på Zwing It i Löddeköpinge, för att dansskolan vill att alla människor ska kunna komma till dem och känna sig hemma.  
– Det viktigaste är att man ses någonstans, säger Alexandra Laufer.  

Vårshower på Nöjesteatern i Malmö, Julshow på Emporia, konserter och uppträdanden runt omkring i Kävlinge kommun och utbildade dansare som underhåller på de största scenerna runt om i världen. Men för dansstudion Zwing it är det Löddeköpinge som är hemma. Samtidigt jobbar de hårt för att alla ska känna sig hemma i deras lokaler, därför bjuder de varje vecka in till Folkets fredag.  
– Det startade när vi kände att man skulle göra någonting på hemmaplan, och ganska ofta. Inte en gång per termin, utan någonting som kan pågå, en tradition i livet. Målet var att det ska hända någonting på fredagarna hos oss, säger Alexandra Laufer på Zwing It.  

“Det är ont om ställen att kunna ses och vara på”

Blandade aktiviteter 

Det kan vara lite vad som helst som händer på fredagarna hos kommunprisvinnarna Zwing It. Ibland är det sagoläsning, ibland är det workshops kring dans, ibland är det filmvisning eller disco, några gånger är det konserter och ibland är det väldigt uppskattade pysselkvällar för barn eller vuxna.  
– Det viktigaste är att man kan ses någonstans. Det är ont om ställen att kunna ses och vara på. Det är målet med Folkets fredag. Det bygger på de ideella krafterna här, det kan bli väldigt olika typer av evenemang. Det är jätteroligt, säger Alexandra Laufer.  

Ett andra hem 

Zwing it vill inte bara ge kommuninvånarna en aktiv fritid, de vill också vara som ett hem för alla som vill och behöver ha det. Alexandra Laufer berättar att man ska kunna sitta i hallen och göra läxor, eller bara sitta och prata med kompisar, eller vuxna för den delen. Föreningen jobbar hårt med att vara en viktig mötesplats för unga, för mötesplatser uppstår inte utan att någon arbetar för det.  
– Det händer inte av sig själv, det behövs lite mer för att det ska bli det. Vi vet ju alla hur mycket värt det är, för alla i samhället. säger Alexandra Laufer och fortsätter:  
– Man behöver olika ställen i livet där man känner sig hemma, ibland är det andra ställen där det inte är så bra. Då kan det vara superskönt att ha ett ställe där det är på dina villkor. Här finns ett annat sammanhang som kan vara ditt, kan vara en fristad. Det gäller inte bara de som har det tufft.  

“Zwing it ska finnas där för det du behöver”

– Det är jätteviktigt, det jobbar vi jättemycket med. Det är en öppen dörr, det är inte bara det… det är svårt att sätta ord på det. Zwing it ska finnas där för det du behöver, sen är det olika saker så det får vi fixa, säger hon.  

Hur orkar ni göra allt det här ideellt?  
– Det är nog för att det ligger till grund för något gott. Vi får så mycket tillbaka, som vi upplever i små och stora stunder. Vi vill ju skapa goda saker, säger Alexandra Laufer.  

Folkets fredag startade innan pandemin kom och förstörde men är tillbaka varje vecka i Löddeköpinge, och Alexandra Laufer och Zwing it kommer att fortsätta bjuda in alla till deras hem.  
– Målet med Folkets fredag är att ha det rullande, att det blir en tradition. Att det finns och att man kan hitta på någonting tillsammans. Att det är öppet, att alla får komma, att ännu fler kan känna sig som hemma. Vi tycker att det inte finns några gränser, alla kan alltid känna sig välkomna, säger hon.  

En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
Blommor, bin och betesdjur visar vägen
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
”Det har blivit en skönare vardag”
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
De fortsatte att träffas efter Senior Sport School-äventyret!