Bo & leva
Kvinna med uppsatt hår och svart skjorta framför grå bakgrund.
En spexig rikskändis med rötter från Kävlinge

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
E-Sharp testar framtiden i Kävlinge

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

En rik fritid
”Det har blivit en skönare vardag”

En rik fritid

Oavsett om du gillar livet på hästryggen eller på vattnet, lugnet på golfbanan, scouterna, kampsport, musicerande eller bollsport så finns det likasinnade i din närhet.

Kvinna framför vägg med teckningar.

”Att se barnen utvecklas både som konstnärer och individer är så häftigt!”

Sissel Gustafsson är en sann eldsjäl som brinner för sitt jobb och som får mig att känna mig varm långt in i själen, trots att vi aldrig träffats tidigare.

Sissel arbetar på Kulturskolan som bildlärare på den omåttligt populära kursen Fantasi och färg. Efter bara några minuter i ett digitalt möte en mörk och kall decembermorgon inser jag varför kursen är så eftertraktad. Hennes entusiasm för sitt jobb smittar av sig och jag avundas de barn och unga som varje vecka får komma till henne och utmana sina konstnärliga talanger.

Sissels arbetsdagar börjar vid 15-tiden och håller på till sena kvällar. Först har hon kurser för de lite yngre barnen, från 7 år, och sedan för de äldre högstadie- och gymnasieeleverna. 

– När jag började för drygt sex år sedan, var 55 elever inskrivna. Nu har vi 137 elever inklämda med skohorn, minst 70 i kö, och väldigt få som slutar. Många av eleverna har jag följt sedan de började skolan och nu går de i högstadiet.

Det är otroligt kul att få vara med på deras utvecklingsresa.

Utställning utomhus under julhelgerna

Just barnens passion och deras konstnärliga utveckling är Sissels drivkraft. Hon får också utveckla sin egen kreativitet genom kurserna eftersom barnen ställer frågor om nya tekniker och olika material.

Jag älskar verkligen mitt jobb!

– Det är konstant utveckling även för mig – jag anpassar mig efter barnens nivå och skapar nya vägar efter hand. Att utmana och experimentera fram nya övningsuppgifter är så roligt!

Du som har möjlighet att promenera förbi ljusträdet i korsningen mellan Västergatan, Mårtensgatan och Torget i Kävlinge under julhelgerna (18 december till 14 januari) kan se några av de konstverk som Sissels elever har skapat på sina lektioner. Det är olika material och tekniker som använts, från blyertsskuggning till serieteckning och tjocka penseldrag med akrylfärg och ett brett spann av motiv. På affischerna ryms bara ett litet urval av alla elevernas verk och det var svårt att välja, berättar hon. Slutligen valde hon utifrån de bilder som hon tyckte bäst visade elevernas bredd på sin fantasi.

Eleverna utvecklas som personer i bildsalen

Att följa elevernas konstnärliga utveckling ger henne drivkraft att fortsätta utvecklas själv.

– En del elever kan vara tysta och hålla sig i skymundan på andra lektioner, men kan uttrycka sig på en väldigt hög nivå konstnärligt. Det är så härligt att se, säger Sissel och man ser att det glittrar till i hennes ögon.

Jag har sett många elever blomma ut i bildsalen.

Men det är inte bara på en konstnärlig nivå som barnen utvecklas på Sissels lektioner.

– En del har prestationskrav och låsningar, men efter samtal och övningar släpper de loss och känner att de kan – och duger. Det är viktigt att lära sig i livet. Jag var själv så där när jag växte upp och att se andra göra samma resa känns otroligt fint.

Pandemin utmanade

Under pandemin har det periodvis inte gått att ha fysiska lektioner. Att lära barn teckna via digitala möten blev en ny utmaning för Sissel Gustafsson under 2020. Hon valde att skicka hem ett paket till alla elever med ett skissblock och olika kritor, tuschpennor, färgpennor, oljepasteller med mera. Sedan filmade hon sig själv när hon utförde en övning, kortade ner filmen till en video på drygt fem minuter och mejlade ut den till barnen.

– Jag fick utveckla mina videoredigeringstalanger ordentligt på det sättet, och det var otroligt roligt. Jag vet att många elever satt tillsammans med sina familjer och gjorde övningarna. Faktum är att det finns planer på att göra dessa videor tillgängliga för barn även utanför Kulturskolan. Det är lite hemligt så jag kan inte berätta hur just nu men det känns väldigt hedrande att mina filmer kan få större spridning, säger Sissel.

När jag till slut frågar Sissel vad hon är mest stolt över med sitt jobb så är det just barnens utveckling som kommer på tal igen.

– Vi pratar verkligen om allt på mina lektioner. Det händer ofta att hbtq-frågor kommer upp exempelvis.

Att se barn hitta sig själva och växa som människor får mig att känna otrolig stolthet.

– Sedan är jag också stolt över mig själv. Att jag faktiskt lyckas rodda runt alla dessa kurser helt själv, avslutar Sissel med ett smittande skratt.

En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
”Det har blivit en skönare vardag”
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
De fortsatte att träffas efter Senior Sport School-äventyret!
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
”Det är för många pensionärer som sitter hemma och är ensamma”