Bo & leva
Kvinna med uppsatt hår och svart skjorta framför grå bakgrund.
En spexig rikskändis med rötter från Kävlinge

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
E-Sharp testar framtiden i Kävlinge

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

En rik fritid
”Det har blivit en skönare vardag”

En rik fritid

Oavsett om du gillar livet på hästryggen eller på vattnet, lugnet på golfbanan, scouterna, kampsport, musicerande eller bollsport så finns det likasinnade i din närhet.

De fortsatte att träffas efter Senior Sport School-äventyret!

Ett glatt gäng vänner från vårens Senior Sport School-kurs har fortsatt att träffas. Vi följde med på en förmiddagsfika på Billingshäll då de planerade gruppens nästkommande aktiviteter; att träffas över en bit mat och prova på padel.

2020 startade Senior Sport School upp men avbröts tyvärr på grund av pandemin. Våren 2022 var det så äntligen dags för de förväntansfulla 65-plussarna att påbörja sitt hälsoäventyr och prova på allt från hjärt- och lungräddning till styrketräning och jujutsu. Att gänget haft otroligt skoj går inte att ta miste på.

– Jujutsun var bland det roligaste, berättar Monica Lundin Hansson och får medhåll från vännerna runt konferensbordet. Vi fick bland annat lära oss att falla korrekt. Och lite självförsvar!

– Fast minns ni gåfotbollen i Furulund? inflikar Gertrud Axelsson. Det var ju inte klokt! Det var rena vilda västern. Sparkade du inte din man på smalbenet, Birgitta?

Jujutsun var bland det roligaste!

Monika Lundin Hansson, SSS Optimisterna

Foto av Monica Lundin Hansson från gruppens härliga utflykt på Kävlingeån.

SSS Optimisterna för en fortsatt aktiv fritid

Att gruppen skulle fortsätta att ses efter Senior Sport School-kursen var ingen självklarhet, trots att Kävlinge kommun hjälpt till genom att boka lokal med fast dag och tid så att de kunde fortsätta att ses.

– Det krävs nog att någon tar taktpinnen, menar Ann Mårtensson. Jag är bra på att hänga på, men att organisera och informera är inte min grej. Därför är det så himla bra att vi har dig Kenth!

Äldre man med skägg och glasögon i profil samt äldre kvinna i förgrunden sittandes vid ett konferensbord.
Foto av Kävlinge kommun på Kenth Holmkvist i profil och Gertrud Axelsson i förgrunden.

Gruppen har inget officiellt namn utan Kenth Holmkvist hänvisar fortfarande till dem som SSS (Senior Sport School) i sina mejlutskick.

– Fast vi skulle kunna heta Måndagsklubben, ger Helena Kronberg Andreasson som förslag.

– Eller Optimisterna! föreslår Gertrud.

Vi väljer att kalla dem SSS Optimisterna utan större protester.

Hälsofrämjande för både kropp och knopp

De flesta i SSS Optimisterna verkar fått nys om Senior Sport School via goda vitsord från vänner och bekanta. Någon hade till och med blivit uppringd direkt av Hälsofrämjande enheten och uppmuntrad till att söka.

– Det trodde jag inte riktigt var för mig först, eftersom jag har rullator, berättar Gertrud. Men de tyckte jag skulle prova på, så det gjorde jag. Det är jag himla glad för.

Att Hälsofrämjande enhetens engagemang och insatser för att bryta den sociala isoleringen och aktivera kommunens seniorer uppskattas råder det inga tvivel om. För någon som Kalle Hellstrand, som är relativt nyinflyttad till kommunen och återvandrad till Skåne efter en längre tid norröver, är det till exempel värdefullt med en verksamhet som anordnar diverse sociala evenemang och aktiviteter.

– I vår ålder är den sociala biten viktig, säger Ann.

– Och Senior Sport School blir ett välkomnat avbrott i vardagen, fyller Helena på.

I vår ålder är den sociala biten viktig.

Ann Mårtensson, SSS Optimisterna


Intresseanmälan nästa kursstart

Är du äldre än 65 och nyfiken på Senior Sport School? Välkommen på ett av våra informationsmöten eller kontakta Hälsofrämjande enheten för mer information!

Kort om Senior Sport School

Senior Sport School startade första gången 2019 och är ett samarbete mellan Hälsofrämjande enheten i Kävlinge kommun, Region Skåne och RF-SISU Skåne, Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation.

Kursen sträcker sig över en period på 9 veckor under vilken man får prova på olika aktiviteter och sporter. De som antas träffas två gånger i veckan: måndag och torsdag. Måndagar är det föreläsning eller tematräff och på torsdagar någon form av fysisk aktivitet.

Vid stort intresse lottas platserna ut bland de som anmält sig.

En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
”Det har blivit en skönare vardag”
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
”Det är för många pensionärer som sitter hemma och är ensamma”
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
Dansskolan där alla känner sig hemma.