Bo & leva
Kvinna med uppsatt hår och svart skjorta framför grå bakgrund.
En spexig rikskändis med rötter från Kävlinge

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
E-Sharp testar framtiden i Kävlinge

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

En rik fritid
”Det har blivit en skönare vardag”

En rik fritid

Oavsett om du gillar livet på hästryggen eller på vattnet, lugnet på golfbanan, scouterna, kampsport, musicerande eller bollsport så finns det likasinnade i din närhet.

Senior med golfklubba, Leif Ziegler, med solglasögon framför golfbana och klubbhus på Kävlinge GK

”Det är för många pensionärer som sitter hemma och är ensamma”

På Kävlinge Golfklubb vill seniorkommittén och dess ordförande Leif Ziegler att klubbens så viktiga sammanhållning ska bibehållas även under vintern, på gymmet.
– Det är många av oss som stelnar till rent fysiskt, säger han.

-Det finns de som går i pension, de kanske inte har några direkta kamrater att spela med. När de inte jobbar längre, då blir de lite ensamma. Då försöker vi få ihop det så att de får lite spelkamrater och så skapar man kontakter och kanske till och med vänskaper. Det är en jätteviktig bit. Det är för många pensionärer som sitter hemma och är ensamma och inte har så mycket att göra, säger Leif Ziegler.

Nya kamrater

Den sociala äldre herren med en kopp svart kaffe framför sig är ordförande i Kävlinge golfklubbs seniorkommitté som organiserar upp emot 100 golfare över 50 på en av kommunens tre golfbanor. Det viktigaste för Leif och de andra pensionärerna på golfklubben är den sociala biten, att träffas och umgås tillsammans.
– Det har den betydelsen. För när man lämnar arbetslivet tappar man då ofta kontakten med gamla arbetskamrater, och det är en väsentlig del av både yrkeslivet och det privata livet, att man har arbetskamrater på det sättet. Då får man andra kamrater här som man kan umgås med på nästa samma sätt, säger Leif Ziegler.

“Då får man andra kamrater här”

Vänsterhänt senior-golfspelare svingar golfklubban hårt mot golfbollen.
Anders Skoog tar i. Foto: Kävlinge kommun.

Senioronsdag

En gång i veckan, på onsdagar, kommer mellan vanligtvis 40 – 50 seniorer och rullar in sina klubbor på golfklubben. De träffas, pratar, dricker kaffe och umgås i den så viktiga sociala samvaron. En gång i månaden är det lagtävling, då lottas pensionärerna ihop och får ofta spela med nya, eller gamla, bekantskaper.
– Många av de här äldre känner varandra lite grann sedan tidigare, Kävlinge är inget stort samhälle. Det är ett rätt så litet samhälle. Många känner varandra och har gemensamma upplevelser, och bekanta, kanske har de rent utav av gått i skolan tillsammans en gång i tiden, säter Leif.

“Det är många av oss som stelnar till rent fysiskt”

Gymträning i vinter

Nu har seniorkommittén fått beviljat bidrag från Kävlinge kommun för att ha en träningsdag i vinter. Då tänker de utöka den sociala samvaron till vintern och ett gym i kommunen.
– Så ska vi anlita en fysioterapeut eller dylikt, någon som kan ge oss seniorer några övningar som är bra för kroppen, bra för svingen, och dessutom för uppvärmning inför en golfrunda. Det är många av oss som stelnar till rent fysiskt, då behöver man lite styrketräning men också smidighetsträning, för att undvika skador, säger Leif Ziegler och hoppas överföra sammanhållningen från golfbanan till gymmet i vinter.
– Man kan ju träffas där. Ofta kommer man på samma dagar eller samma tider. Man känner igen varandra, så får man lite gemenskap. Så kan man tipsa varandra: ”jag gör så här, prova det”. Det blir en sådan umgängesform.

-De som är aktiva inom en idrott, golf till exempel, det sägs att de blir fem år äldre enligt forskningen. Jag vet inte, men jag vill gärna tro på det, säger Leif Ziegler

Seniorgolfaren Lena sänker en putt på första hålet på Kävlinge GK
Lena Krützén sänker en putt på ettan. Foto: Kävlinge kommun.
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
”Det har blivit en skönare vardag”
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
De fortsatte att träffas efter Senior Sport School-äventyret!
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
Dansskolan där alla känner sig hemma.