”Utan ån finns vi inte”
Från havet, genom Kävlinge kommuns öppna landskap flyter områdets livsnerv: ån. Den erbjuder en rik fritid, vackra miljöer och utan den hade inte Sveriges bästa kanotförening 2022: Lödde kanotklubb funnits. ”Det är Löddes pärla” säger Anna-Maria Lövberg.
När Öresund blir å, strax söder om den vackra kustbyn Vikhög, kallas livsnerven Lödde Å. Länge in mot landet byter den namn och blir Kävlingeån. Men oavsett namn så är den lika viktig för historien, och för framtiden i Kävlinge kommun. För Lödde Kanotklubb är den anledningen och möjligheten för dem att finnas, och lyckas.
– Utan ån finns vi inte. Vi kan inte vara någon annanstans med vår förening. Vi har en 200-metersbana och en 500-metersbana. Vi har jättebra förutsättningar att träna, säger Anna-Maria Lövberg.
Sverige bästa kanotklubb 2022
Den 240 medlemmar stora föreningen fostrar många framgångsrika kanotister på ån. 2021 kunde klubben skryta med att åtta Lödde-kanotister representerat Sverige på någon nivå. En av dem, Johanna Johansson, blev 2022 Europamästare i kanotmaraton.
– Det är klart att det är hela min grund, och framför allt min tävlingsgrund är i Lödde KK. Den erfarenheten är tack vare kanotklubben. Det är ett jättehärligt gäng att ha runt sig, sa hon då.
Det härliga gänget har funnits vid Kävlinge kommuns livsnerv i över 50 år och Anna-Maria Lövberg, som själv säger att hon gör det mesta i klubben, säger att det finns en gemensamhet på ån.
– Framförallt samsas alla som är på ån. Det är mycket fiskare där och vi försöker att inte paddla över deras linor och så. Det funkar fantastiskt bra, säger hon.
Historisk å
Människor har samsats på ån i över 1000 år, och det syns här och där i vattnet.
– När vi är ute och paddlar i ån så möter vi de här stora stenarna som man har lagt ut för att hindra andra båtar från att komma in, vi paddlar ut och rundar ”Lödde kar”. Det känns som man är delaktig i den här livsnerven. Jag tycker det är fantastiskt att vara där, säger Anna-Maria Lövgren.
Lödde kanotklubb hoppas kunna locka fler människor till ån för att promenera och bada, men framförallt för att paddla kanot så klart.
– Kanot är en så fantastisk sport. Man blir glad av att vara på en kanot-tävling, man blir glad av kanot-människor. De är så väldigt inkluderande, det finns inget ”vi och dom”. Det är en sådan sport, man njuter och man trivs. Man hjälps verkligen åt, jag tror det kommer vinna i längden, säger Anna-Maria Lövgren och pratar egentligen både om sporten Kanot och livet längs ån.