Med barnen i fokus
På Nya Dala har barnen gott om plats för både lek och bus. Precis som i kommunens andra förskolor har Nya Dala i Furulund gått från större avdelningar till mindre team. Resultatet? Bättre möjligheter att möta varje barn efter dess behov.
När vi besöker Nya Dala förskola strax efter lunch en gråmulen höstdag sitter några barn och ritar i pysselrummet, andra leker mammapappabarn i rummet bredvid. Det är lugnt och stilla. Så brukar det vara på Nya Dala.
– Vi utnyttjar alla miljöer vi har här på förskolan och planerar dagarna tillsammans så att vi inte är för många inne samtidigt, förklarar förskolelärare Lina Tomsson.
Alla barn blir sedda och alla barn kan göra sig hörda.
Nya Dala är uppdelad i tre enheter. Enheten Vattnet, som vi besöker, är i sin tur uppdelad i tre team – Bäcken, Älven och Forsen – med mellan nio och femton barn i varje, beroende på ålder.
– Teamen delar vi i mindre grupper efter behov och intresse och utefter vad vi planerar att göra. När vi går till skogen är det alltid i den stora gruppen och sedan delar vi upp oss när vi är där.
Mycket av förskolans undervisning sker utomhus, och varje vecka planeras noggrant. De grupper som är inne på förmiddagen går ut på eftermiddagen och vice versa. Allt för att skapa en så lugn miljö som möjligt för barnen.
– När vi är färre barn blir miljön lugnare. Alla barn blir sedda och alla barn kan göra sig hörda, säger Lina.
Lina är övertygad om att ingen på Nya Dala vill gå tillbaka till att arbeta som de gjorde förr, när alla i en stor avdelning gick ut samtidigt.
– Vi känner att barnen mår bra av det sätt vi arbetar på. Man kan ha en dialog med barnen och vara en väldigt närvarande pedagog.
Lina håller med och förklarar hur viktiga de mindre barngrupperna är för undervisningen:
– Jag känner att barnen mår bra av det sätt vi arbetar på nu. Jag kan hjälpa dem på deras nivå, oavsett om det handlar om att skriva bokstäverna i deras namn eller att hjälpa ett barn att klä på sig. Man kan ha en dialog med barnen och vara en väldigt närvarande pedagog.
Mindre barngrupper i förskolan
Alla förskolor i Kävlinge kommun ser över sin organisation för att anpassa den till Skolverkets riktlinjer om mindre barngrupper. Forskning visar på flera fördelar med mindre barngrupper:
- Bättre miljö med lägre ljudnivå
- Mindre barngrupper gynnar barns lärande
- Lägre sjukfrånvaro hos vuxna
- Barnens inflytande förstärks