Bo & leva
Några svartvita kossor står inhägnade vid en cykelbana med grönska i bakgrunden.
Blommor, bin och betesdjur visar vägen

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
Trigonos platschef Andreas Björk i förgrunden och två gröna växter och företagslogotypen på väggen bakom.
Från Lödde till slott och koja på ett klick

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

Välfärd i världsklass
Praktiken som gav både jobb och vänskap

Välfärd i världsklass

Genom god ekonomisk hushållning och höga ambitioner omsätter vi våra invånares skattepengar och erbjuder kommunal verksamhet och service som möter eller överträffar dina förväntningar.

Äldre dam med vitt hår sitter och äter vid sitt köksbord.

Nollvision för undernäring

Kävlinge kommun är en del av ett nationellt projekt som arbetar för att stoppa undernäring hos äldre – en dold folksjukdom som inte bara orsakar ett enormt lidande hos individen, utan även kostar samhället otaliga miljarder kronor.

Eftersom vi blir allt äldre och allt fler av oss bor hemma längre är undernäring en folksjukdom som påverkar individen och samhället i stort. Undernäring leder bland annat till ökad risk för fallskador, nedstämdhet, följdsjukdomar, längre sjukdomsvistelser och för tidig död.

En viktig del i resan mot att stoppa undernäring

Kävlinge är en av två testkommuner i ett nationellt initiativ – Nollvisionen för undernäring hos äldre – där privata företag, akademi och offentliga verksamheter tillsammans arbetar för att få bort undernäringen hos äldre som bor hemma.

– Vi är stolta över att få vara en viktig del i resan mot att stoppa undernäring hos äldre. Tillsammans med flera samarbetspartners ska vi utveckla en långsiktig effektiv arbetsmodell som alla Sveriges kommuner ska kunna använda. Ingen äldre ska behöva vara undernärd, säger Annsofie Turesson, ordförande omsorgsnämnden i Kävlinge kommun.

Kräver ett nytt sätt att se på den äldres behov

Undernäringen kommer oftast smygande. Du kanske mister din partner, du blir tröttare, du drabbas av sjukdom, tappar matlusten och plötsligt är det ett faktum. Ofta är det bara slumpen som gör att undernäringen upptäcks, inte sällan i samband med att den äldre blir sjuk på något annat sätt.

– Utmaningen är komplex och kräver ett nytt sätt att se på den äldres behov. Om vi sätter den äldre i fokus kan vi tillsammans skapa den samhällsförändring som krävs för att lösa problemet med undernäring, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin.

Under år 2020-2021 genomförs kunskapsbyggande insatser i Kävlinge kommun och stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm där olika lösningar tas fram och testas. Målet med projektet är att efter fem år ha utvecklat en arbetsmodell som ger en långsiktig hållbar lösning för utmaningen med undernäring hos äldre och alla svenska kommuner ska kunna använda. Projektet leds av Livsmedelsakademin och finansieras av Vinnova.

Fem avgörande insatser

Nollvisionen för undernäring hos äldre genomför fem pilotprojekt som ska:

  1. Utveckla digitala kommunikationslösningar för att tidigt kunna identifiera undernäring.
  2. Testa behovsanpassade matkassar eftersom äldre behöver anpassade livsmedel och måltidstjänster.
  3. Utveckla kreativa idéer för att bryta de äldres ensamhet eftersom ensamhet är en starkt bidragande orsak till minskad matlust.
  4. Öka kunskapen om näring och måltider hos personal, anhöriga och den äldre själv.
  5. Utveckla kostnadskalkyler som jämför kostnader för förebyggande insatser med faktiska kostnader. Detta för att visa att förebyggande arbete mot undernäring är kostnadseffektivt.
Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Praktiken som gav både jobb och vänskap
Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Music in Mind: ny livsgnista med unik musikterapi
Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Miljöfordon Sverige prisar Kävlinge kommun