Bo & leva
Kvinna med uppsatt hår och svart skjorta framför grå bakgrund.
En spexig rikskändis med rötter från Kävlinge

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
E-Sharp testar framtiden i Kävlinge

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

Välfärd i världsklass
Regler ger spännande kemiska experiment på Korsbacka

Välfärd i världsklass

Genom god ekonomisk hushållning och höga ambitioner omsätter vi våra invånares skattepengar och erbjuder kommunal verksamhet och service som möter eller överträffar dina förväntningar.

Praktiken som gav både jobb och vänskap

Det började som ett subventionerat arbetsmarknadsprojekt. En praktikant och en handledare – den ene från krigets Kongo och den andre från Stockholms saltstänkta skärgård. Nu är de kollegor i Nyvångsskolans kök i Löddeköpinge och en fin vänskap har vuxit fram dem emellan. “Han är som en storebror för mig” säger Daniel Niyonzima om köksmästare Richard Blomquist.

Som ny i Sverige blev praktiken på Nyvångsskolan i Löddeköpinge första steget in på arbetsmarknaden för Daniel Niyonzima.

– Det är inte lätt att få fast anställning. Nummer ett är språket, allting handlar om språket. Du kan vara hur duktig som helst i köket, men har du inte språket blir det ett hinder, säger Daniel Niyonzima.

I köket på Nyvångsskolan kan svenska språket dock låta på många olika sätt. Här blandas Stockholmska med klingande skånska från Västra Karaby. Det är inte alltid helt enkelt att hänga med efter bara sex månaders SFI-studier och några år i Sverige.

– ‘Ge mig en lase’, var det någon som sade. Vad är en lase, skrattar Daniel och lägger till: Det är viktigt att lyssna och säga till om du inte förstår. Fråga om du är osäker, det är så du lär dig.

Ett liv på flykt

Han kom till Sverige och Kävlinge i november 2017 tillsammans med sin familj: fru, barn, syskon och mamma.

– Så kallt det var! Det var vårt första intryck, skrattar Daniel igen. 

Han har nära till skratt under hela samtalet, men blir allvarlig när han kommer in på sin bakgrund. Född och uppvuxen i Kongo tvingades han som ung fly till Uganda. Där försörjde han sin familj och gjorde det möjligt för de yngre syskonen att gå i skolan. I Uganda levde Daniel i tio år innan situationen också där blev ohållbar.

– Det fanns en hotbild mot oss i Uganda och i slutet bodde vi i skyddat boende, innan vi fick hjälp av FN att ta oss till Sverige.

Daniel och hans familj hade uppehållstillstånd redan när de kom till Kävlinge och fick hjälp av kommunen med lägenhet.

– Vi fick mycket hjälp av kommunen i början men språket var ett jättestort problem. Och vi ville klara oss själva, så vi fick fundera på hur vi skulle göra. 

Vägen till fast anställning

Svaret blev SFI-studier och därefter en utbildning som ledde till arbete inom trädgårdsanläggning i Malmö under en period. När företagets uppdrag inte skulle fortsätta tog Daniel, fast besluten om att försörja sig själv, kontakt med Pär Lindkvist som är arbetsmarknadshandläggare på Kävlinge kommun. Med hans hjälp fick Daniel träffa köksmästare Richard Blomquist på Nyvångsskolan. En perfekt matchning, visade det sig.  

– Daniel började en treveckors praktik och passade verkligen in i Måltidsservice anda, berättar Richard Blomquist.

Hos Richard fick Daniel börja från grunden, med näringslära, hygien och mathantering. När de tre veckornas praktik var över erbjöds Daniel en så kallad extratjänst, vilket är en subventionerad tidsbegränsad anställningsform.

– Dessa tjänster är bra för båda parter. Det ger en chans att komma in och känna på arbetslivet för den som haft svårt att få fast anställning och för arbetsgivaren är det ett sätt att prova på att se hur det skulle vara att ha personen anställd och samtidigt få extra stöd för verksamheten, förklarar Richard.

”Nu ska vi ta körkort”

Daniels historia är ett fint exempel på hur framgångsrika dessa subventionerade tjänster kan vara. När Daniels extratjänstperiod var slut erbjöds han en tillsvidareanställning inom Kävlinge kommuns Måltidsservice.

För att ett arbetsmarknadsprojekt ska bli lyckat krävs dock ett stort engagemang, både från den som har extratjänsten och från handledaren. Frågar du Rickard var det väl investerad tid:

– Daniel tar till sig det jag har att lära. När jag ser någon som kämpar för sin familj och som bidrar till att vi får en bra dag på jobbet är det värt att lägga tid och engagemang på den personen.

Att ha stöd från de andra kollegorna är också en viktig pusselbit. I köket på Nyvångsskolan är stämningen hög.

– Jag ska inte säga att jag inte har kämpat, för det har jag, men de andra har sett mig och format mig. De gav mig chansen, säger Daniel.

Här bryter Richard in och förklarar att mycket av framgången ligger hos Daniel själv och på hans starka arbetsmoral. Richard berättar historier om hur Daniel gått eller cyklat från Kävlinge till Lödde när inte bussarna kommit som de skulle. Och det är ingen tvekan om att Daniel och Richard funnit varandra. Två män med starkt driv och nära till skratt.

– Han har blivit som en storebror för mig, säger Daniel och får ett leende till svar från Richard.

Richard må ha lagt handledarrollen på hyllan i köket nu, men de båda kollegorna har nya planer:

– Nu ska vi ta körkort! Jag har gått handledarutbildning så nu ska vi ut och övningsköra tillsammans, skrattar Richard.


Grunden för ett hållbart samhälle är en rättvis fördelning av resurser och såväl ekonomiskt, socialt och politiskt inflytande i samhället. Globala målens ledord är Leave No One Behind och mål 10 belyser vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför i utvecklingen.

Läs mer om Agenda 2030 och Kävlinge kommuns arbete >


Fakta: Extratjänster och nystartsjobb – vägen in på arbetsmarknaden

Ett av Kävlinge kommuns sju strategiska mål är ”Kävlinge kommuns invånare ​
med arbetsförmåga är självförsörjande​”.

De tidsbegränsade subventionerade arbetsmarknadsinitiativen är några av de satsningar som görs för att uppfylla detta mål. Dessa tjänster har under åren haft olika namn och utformning och har förstärkt olika delar av den kommunala organisationen, främst inom omsorg, måltidsservice och förskolan. Flera har lett till tillsvidareanställningar och varit så framgångsrika att Kävlinge kommun beslutade att fortsätta att satsa på nystartsjobb då Arbetsförmedlingen upphörde med extratjänster. Men nystartsjobben får deltagaren förutom visstidsanställning i kommunen även förmånsgrund för bland annat A-kassa och sjukförsäkring, vilket ger ett extra skydd.

Språkundervisning är en annan viktig satsning. Numera erbjuds lärarledd SFI-undervisning på arbetstid. Målet är att deltagarna ska vara klara med svenskundervisningen och redo att gå vidare med utbildning eller arbete när det subventionerade arbetsmarknadsprojektet är slut.

Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Regler ger spännande kemiska experiment på Korsbacka
Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Music in Mind: ny livsgnista med unik musikterapi
Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Miljöfordon Sverige prisar Kävlinge kommun