Alla artiklar och reportage

Här hittar du samtliga artiklar och reportage om hur det är att bo och leva, besöka och upptäcka samt driva företag i Kävlinge kommun. Klicka på den en tagg/etikett som du vill filtrera innehållet efter.

Kvinna i vardagsrum med bingotrumma framför sig.

Med omsorg och engagemang för de äldre

Anette Svensson är inte bara larm- och aktivitetsansvarig för vårdtagare i trygghetsboende, hon är också undersköterska, problemlösare, trivselgeneral, bingoutropare – och en sann eldsjäl!

När jag träffar Anette på hennes kontor på Billingshäll är det tyst och lugnt i korridorerna men ändå är det som att det sprakar kring henne. Det är full fart och den positiva energin lyser i de pigga ögonen. Efter vårt möte känner jag mig stolt över att vi har så härligt engagerade personer som jobbar i vår kommun.

Anette Svensson är som sagt undersköterska i botten. Hennes ansvar som larm- och aktivitetsansvarig innebär att hon servar trygghetsboenden samt äldre kommuninvånare med allt från att installera larm till att ombesörja att alla boende och kommuninvånare har det bra.

Jag brukar säga att en undersköterska är allt från rörmokare till frisör.

– Jag ser till helheten hos de boende. Ibland är det ett larm som strular, ibland behöver vi bara vara där svara på frågor om allt mellan himmel och jord, säger Anette och skrattar sitt smittande skratt.

Anettes jobb innebär ett tekniskt ansvar som att hantera nyckelfria dörrvred, koppla in larmdosor och e-tillsyn med kamera samt att kolla av larmloggen varje morgon så att inga larm har blivit obesvarade under natten. Hon har också ett personligt och medmänskligt ansvar att se till att informera om och skapa aktiviteter för de äldre i kommunen. Under pandemin har det varit en utmaning förstås, men de har jobbat i små grupper och i tätt samarbete med hemtjänst och hälsofrämjande enheten. Anette inspirerar personalen att hålla i olika aktiviteter. Det kan vara sittgympa, målningskurser eller gemensam fika och bingokvällar. Anette samordnar olika aktiviteter, schemalägger och ser till att det finns lämpliga lokaler att vara i.

Vad är det som driver dig?

Anette älskar att träffa människor och att göra människor glada. Hon är nyfiken som person och det är viktigt för henne att få testa nya lösningar för att förbättra de boendes situation. Det får henne att känna att hon verkligen bidrar.

Det är det som gör att jag kan gå till jobbet med ett leende varje dag.

Det märks på Anette att hon trivs med sitt jobb. I 25 år har hon jobbat inom kommunen och spridit sin positiva energi. Det är inte bara trivseln trygghetsboendena hon ser till, hon vill också att personalen ska trivas.

– Jag gillar att uppmärksamma personalen. Alla gör något bra och det är värdefullt att få höra det. Det märks så tydligt när man tycker om sitt jobb. Det blir en bra arbetsmiljö helt enkelt, menar Anette.

Vad får dig att känna stolthet?

Varje vecka får Anette bekräftelse från boende eller personal att Kävlinge kommun är en kommun som verkligen anstränger sig.

– Vi är snabba på att förändra och vill hjälpa till. Det känns så otroligt roligt att jobba i en kommun som gör skillnad på det viset. Det är ju därför jag stannat så länge, säger Anette.

Vad händer just nu i din verksamhet?

Just nu börjar mer och mer öppnas upp på alla trygghetsboenden efter pandemin. Våra träffpunkter kan ha mer och mer öppet för alla och vårens aktiviteter håller på att planeras in. Det kommer inom kort att placeras ut paviljong med sittmöbler utomhus vid grönområdet vid Billingshäll så att anhöriga och boende lättare ska kunna träffas ute och sitta fika och ta en pratstund.

Personalen har kommit med flera idéer på aktiviteter och bland annat kommer en filmkväll med pizza att arrangeras inom kort. Små utflykter som att åka några stycken till Hörbymarknad, åka och shoppa på center Syd eller bara gå och fika på ett café i byn planeras också. Och så är ju Anette bingoutropare varje onsdag.

– Det är jätteroligt! Vi har fina priser och alla blir så glada när de vinner.

Innan jag lämnar mångsysslaren och energispridaren Anette Svensson måste jag fråga henne om hon har någon drömaktivitet som hon vill arrangera. Hon lägger huvudet på sned och tittar listigt på mig. Hennes engagemang går inte att ta miste på.

– Min dröm är att kunna åka på sommarsemester med ett litet gäng. Då bokar vi en stuga någonstans i vacker natur och tar med personal och liftar och andra hjälpmedel. Sen bara myser vi och grillar något gott på kvällen. Det hade varit så kul om vi kunnat göra det.

Visste du att …

… ett trygghetsboende är en boendeform för äldre människor som behöver hjälp och stöd i vardagen samt annan lättåtkomlig service. Syftet med boendeformen är även att bryta oönskad isolering. Vid behov av mer omfattande hjälp kan man ansöka om plats på särskilt boende.

Läs mer om boende för äldre på kavlinge.se/trygghetsboende