Klimatsmart i skolrestaurangen
Hållbart, miljövänligt och klimatsmart är idag ord som formar våra liv. Maten står för en stor del av vår miljöpåverkan. Genom att servera 4500 hälsosamma och miljövänliga luncher i våra skolrestauranger drar Måltidsservice sitt strå till stacken varje dag.
Maten vi serverar ska ha gjort så lite avtryck på klimatet som möjligt.
Redan på parkeringen vid Nyvångskolan i Löddeköpinge möts du av dofter som gör smaklökarna nyfikna. Klockan närmar sig 11. Det är lugnet före stormen i skolrestaurangen. 550 magar ska snart mättas på 1,5 timme. När dörrarnas öppnas överröstas popmusiken i kökets radiohögtalare av glatt sorl från elever som tar för sig från bufféborden. Alla skolmåltider – frukost, lunch och mellanmål – köps in, planeras och tillagas klimatsmart.
– Maten vi serverar ska ha gjort så lite avtryck på klimatet som möjligt. I varje val av maträtter arbetar vi för att ingredienserna inte har färdats så långt och att de har producerats på ett miljömedvetet sätt, säger Richard Blomqvist, köksmästare på Nyvångskolan.
Räddad mat återvinns
En central menygrupp planerar skolornas meny utifrån både ett näringsperspektiv och hållbarhetsperspektiv. Sedan har varje kök ett ansvar i att anpassa och ta tillvara på så mycket mat som möjligt. – Allt som köps in ska användas till något. Annars blir det svinn vilket innebär sämre tillhandhållande av våra resurser. Det är avgörande för kommunens budget, men även för världens resurser som måltiderna består av, säger Richard Blomqvist. Eva Andersson har arbetat som kock i Kävlinge kommun i över 30 år.
– Jag började arbeta inom förskolekök, då skötte varje kök sig själv. Idag är vi en del av Måltidsservice där vi arbetar tillsammans för hållbara måltider. Det finns mycket att vinna på det; menyplanering, upphandling, att vi drar nytta av varandras kompetens och hjälps åt, säger Eva Andersson.
Vägen till hållbara måltider
Kävlinge kommuns måltider ska vara en positiv helhetsupplevelse och bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och fina utbildningsresultat. Men vi tar även ansvar och arbetar på olika sätt för att göra våra måltider hållbara.
Olika turer för ansvarsfördelning
I köket på Nyvångskolan jobbar Richard, Åsa, Sanna och Eva. Varje morgon bestämmer de vem som ansvarar för vad under dagens måltider. De ska förbereda, tillaga, servera och diska vid skoldagens tre mål. Under rusningen vid lunch har de sina roller och arbetar tyst med varandra. Alla vet vad var och en ska göra. Allt behöver flyta på för att alla elever ska hinna äta och för att måltiden ska vara en trevlig stund för matgästerna.
– Vi har turer för att veta vad var och en ska göra. En hjälper till vid specialkost så inget barn äter något hen inte får. En övervakar bufféborden och håller fint. Och två sköter disk och undanplockning, säger Åsa Hansson, kock.
– Det är kul att vara vid serveringen och prata med eleverna, men ibland kan det vara skönt att stå i diskrummet i sin egen bubbla, bara mata på med disk för att komma i fas och inte behöva tänka på så mycket annat, säger Sanna N, kock.
När sista matgästen har gått är det måltidspersonalens tur för lunch. En stunds vila och sedan på det igen. Klockan 14 kommer 250 fritidsbarn som ska serveras ett klimatsmart mellanmål.
Kommunens hållbarhetsarbete i Kävlinges skolor och förskolor går att sortera in under mål 12 av de 17 globala målen i Agenda 2023.
Kävlinge kommuns hållbarhetsarbete
Kävlinge kommun jobbar efter de 17 globala målen i Agenda 2030. Artikeln beskriver en del av det arbete som bidrar till att göra världen socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar till år 2030.
Läs mer om kommunens arbete och hur vi satsar på framtiden för att säkra vår planet för framtida generationer på Kävlinge.se.
https://www.kavlinge.se/kommun-och-politik/vision-mal-och-styrning/hallbarhet-miljo-och-agenda-2030/kommunens-hallbarhetsarbete