Bo & leva
Kvinna med uppsatt hår och svart skjorta framför grå bakgrund.
En spexig rikskändis med rötter från Kävlinge

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
E-Sharp testar framtiden i Kävlinge

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

Välfärd i världsklass
Regler ger spännande kemiska experiment på Korsbacka

Välfärd i världsklass

Genom god ekonomisk hushållning och höga ambitioner omsätter vi våra invånares skattepengar och erbjuder kommunal verksamhet och service som möter eller överträffar dina förväntningar.

Äldre man med vitt hår i röd öronlappsfåtölj samtalar med ung flicka i tjugoårsåldern som vilar armbågarna på bordet dem emellan.

Ny teknik inom omsorgen

En liten sensor på tröjan som påminner om att sprita händerna – denna nya teknik testas i höst på Möllebackens särskilda boende i Löddeköpinge tillsammans med Lundabaserade mjukvaruföretaget SAAZ Engineering.

Inom kommunal omsorg är hygienrutiner en grundläggande förutsättning för bra omvårdnad och något som ständigt är aktuellt. Nu under coronapandemin mer än någonsin. Demensboendet Möllebacken i Löddeköpinge är med och utvecklar ny teknik som ska säkerställa att dessa viktiga rutiner följs.

– Det är ett spännande projekt och vi anmälde vårt intresse så fort vi fick höra talas om det. Hygienrutinerna är oerhört viktiga och det är fantastiskt om man kan ta tekniken till hjälp, säger Möllebackens enhetschef Nina Larsson.

Mjukvaruföretaget SAAZ Engineering i Lund utvecklar en ny lösning för att minska risken för smittspridning inom äldreomsorgen. Systemet bygger på sensorer som ska varna om medarbetare glömmer att sprita sina händer då de kommer in till en vårdtagare.

– Det finns många situationer då det är lätt att missa hygienrutinerna, även om man är utbildad och erfaren vårdare. Vi vill utveckla ett automatiskt system som både är billigt och lättinstallerat, samtidigt som produkten designas så vårdare lätt använder den utan att känna sig övervakade, berättar Staffan Solén, vd på SAAZ Engineering.

Varje medarbetare har en sensor fäst på sin klänning eller bussarong. Sensorer monteras även vid varje dörr och på handspritspumparna. Sensorn på dörren registrerar när en medarbetare går in i rummet. Om hen inte går fram för att sprita sina händer inom en viss tid piper sensorn som medarbetaren bär på kläderna som en påminnelse.

– Vad som är extra tilltalande med detta är att det är en hjälp till självhjälp och inte en kontroll av medarbetarna, förklarar Nina Larsson.

Kävlinge kommun kommer tillsammans med Helsingborgs stad att fungera som en testbädd för projektet, där vi tillhandahåller en verklig vårdenhet för SAAZ Engineering att testa sin produkt vid. Testet, som beviljats medel av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, kommer att ske fram till jul och därefter ska en utvärdering göras.

Ulrika Rickard är hygienombud på Möllebackens boende och hennes engagemang i hygienfrågor är en av anledningarna till att Möllebacken nu får testa den nya tekniken.

– Det känns roligt att få vara med och utveckla teknik som kan underlätta vår vardag. Vi har haft en workshop tillsammans med SAAZ Engineering där vi fick tycka till om utformning och funktion, berättar Ulrika Rickard.

Kävlinge kommun arbetar strategiskt med digitalisering för att hitta lösningar och nya arbetssätt som ska förbättra kvaliteten för kommuninvånarna och avlasta medarbetarna.

– Vi vill hitta smarta lösningar där tekniken underlättar vardagen. Detta är ett spännande projekt och helt i linje med vårt digitaliseringsarbete i kommunen, säger Pontus Liljenberg, utvecklingsstrateg för digitalisering inom Kävlinge kommuns sektor Omsorg.

Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Regler ger spännande kemiska experiment på Korsbacka
Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Praktiken som gav både jobb och vänskap
Glad man i medelåldern med skägg poserar i mörkblå vårdkläder på parkeringsplats.
Music in Mind: ny livsgnista med unik musikterapi