En skönare vardag!
Bästa boendet
Bästa stället för hemester!

Bästa boendet

Kävlinge kommun har siktet inställt på att bli Skånes bästa boendekommun!

Fantastiskt folk
”Att hjälpa till och känna sig behövd”

Fantastiskt folk

Fantastiska kommuninvånare och medarbetare berättar om sin sköna vardag,

Välfärd i världsklass
Supersnabb omställning till skola på distans

Välfärd i världsklass

I Kävlinge vet vi att kommunal service i toppklass är en förutsättning för en skön vardag.

Bästa boendet
Bästa stället för hemester!

Bästa boendet

Kävlinge kommun har siktet inställt på att bli Skånes bästa boendekommun!

Illustrationsbild från arkitekten över framtida bostadsområde med röda tegelhus.

En trivsam småstad växer fram

3500 – så många nya bostäder kommer att byggas i Kävlinge kommun de närmsta tio åren. I kommunens alla hörn pågår stora utvecklingsprojekt och fler finns i kikaren. Vad är det för samhälle som växer fram? Lina Rosenstråle vet.

En trivsam och trygg småstad på bekvämt avstånd från storstadens puls är vad vi ser när vi tittar i spåkulan för Kävlinge kommun. Genom en ny stadsdel har Kävlinge i framtiden växt ihop med Furulund och i Löddeköpinge har centrum utvecklats med nya bostäder och något högre byggnader, vilket även här ger en känsla av småstad.

Löddeköpinge är en stark ort historiskt och det som sker här nu är jättespännande!

– När vi pratar om att utveckla är det inte bara hus vi menar. Samhällsplanering handlar också om den service som följer på utveckling, som skolor och butiker. Sådant som gör att vardagslivet kan fungera.

Orden är Lina Rosenstråles. Hon är samhällsbyggnadschef på Kävlinge kommun sedan ett par år tillbaka och den som ska lotsa Kävlinge mot visionen att bli Skånes bästa boendekommun.

– När man bygger en helt ny stadsdel händer något med hela samhället. Vi får nya medborgare och man måste vara ödmjuk till att gammalt och nytt ska fungera tillsammans. Att lyssna är väldigt viktigt!

Boende på bästa läget

Åstaden är ett nytt område som planeras vid Kävlingeån, naturskönt beläget mellan Kävlinge och Furulund, nära till servicen i centrum liksom till två pågatågstationer.

– Det är genom Åstaden som Kävlinge och Furulund tillsammans blir en småstad. Det ska bli intressant att se utvecklingen när orterna växer samman. Vilka mötesplatser och stråk får vi till exempel?

Vi får ett nytt centrum och det kommer bli jättefint!

På det gamla Scan-området bakom Kävlinge station byggs Stationsstaden – en varierad stadskärna med allt från bostäder och butiker till park och torg. Här kommer också kommunens nya simhall och medborgarhus att byggas, på gångavstånd från bussar och tåg. De första familjerna har redan flyttat in i området och nästa etapp har börjat projekteras.

– Vi får ett nytt centrum och det kommer att bli jättefint! Samtidigt ska vi fortsätta att utveckla Mårtensgatan och kvarteren däromkring.

Detta arbete hoppas Lina och hennes kollegor kunna göra tillsammans med näringslivet i centrum.

Nya grepp för centrumutveckling

På bästa läge vid Mårtensgatans slut ligger idag en gammal nedlagd möbelaffär, som försett många Kävlingehem med möbler genom åren. Här kommer det snart att hända spännande saker.  

– Vi ska riva den gamla byggnaden och tills vi har landat i vad vi ska göra på platsen skapar vi en popup-park, det vill säga en tillfällig mötesplats. Och eftersom det är en popup-park kan den poppa upp någon annanstans i kommunen längre fram, berättar Lina.  

Även i Löddeköpinge händer det mycket och Lina lyfter särskilt fram omvandlingen av Lödde centrum, utvecklingen av Folkets park och de nya bostäderna som planeras vid Lödde kors, där ambitionen är att delvis bevara och utveckla de vackra byggnaderna.

– Löddeköpinge är en stark ort historiskt och det som sker här nu är jättespännande! Utvecklingen kommer verkligen att lyfta centrala Löddeköpinge och ge centrum en mer stadsmässig framtoning.

God arkitektur i betraktarens ögon

Kävlinge kommun växer så det knakar, med andra ord. Lina berättar att hon och hennes kollegor ofta diskuterar mjuka värden och vilka uttryck husen ska ge tillsammans med politikerna.

– Vi måste ta ansvar för att hålla ihop uttrycket, slår Lina fast.

Till sin hjälp har kommunen detaljplaner som på ett övergripande plan styr hur ett visst område ska utformas.

– Sen är det såklart kul att byggherrar vågar olika mycket och att vi får en variation. Det gör det också roligare när man är ute och går och tittar på de fina husen… och de på de fula husen också, för all del, skrattar Lina.

För arkitektur är ju, påminner Lina, en upplevelse – och vi är alla olika. För den som har för vana att promenera i vår kommun lär det utan tvekan finnas många nya hus och miljöer att upptäcka de kommande åren.

Bild på Lina Rosenstråle i blå kavaj med mönstrad blus inifrån Kommunhuset.
Lina Rosenstråle är sektorchef för Samhällsbyggnad i Kävlinge kommun. Hon arbetar tillsammans med sitt team för att Kävlinge ska bli Skånes bästa boendekommun.
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
Bästa stället för hemester!
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
​Ja till e-förslag: Belysning på lekplats(er)
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
Smidig och säker pendlingsvardag
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
Resan mot Stationsstaden
En illustration med intressepunkter som visar en karta över högalidskogsområdet.
Motion och umgänge i Högalidskogen