Alla artiklar och reportage

Här hittar du samtliga artiklar och reportage om hur det är att bo och leva, besöka och upptäcka samt driva företag i Kävlinge kommun. Klicka på den en tagg/etikett som du vill filtrera innehållet efter.

Många fördelar med nytt huvudkontor i Kävlinge

Som de flesta Kävlingebor har märkt byggs det för fullt i den nya stadsdelen Stationsstaden just nu. Bland annat håller bioteknikföretaget Genovis på att bygga ett fyra våningar högt hus till sin verksamhet bestående av både kontor och laboratorier. Någon gång under hösten 2022 beräknas det nya huset vara klart för inflyttning.

Genovis är ett företag som arbetar med avancerad bioteknik. De fokuserar på att utveckla smarta enzymer som används som biotekniska verktyg vid främst utveckling och tillverkning av biologiska läkemedel. Arbetet kräver en avancerad labbmiljö med höga kvalitetskrav. Idag sitter bolaget på Medicon Village i Lund, i utrymmen som håller på att bli för trånga. De har därför letat efter nya lokaler ett tag.

Linda Andersson är produktionschef på Genovis och en av de som varit med och tittat på nya etableringar för företaget.

– Vi måste kunna säkra vår tillväxt och ha ett driftsäkert hus där vår produktion kan pågå dagligen. Det har varit svårt att hitta lämpliga lokaler där vi alla kan sitta samlade, så att bygga ett eget hus kändes ganska snart som den bästa lösningen.

Genovis kunder är huvudsakligen globala läkemedelsföretag men även forskare inom universitet och högskolor världen över. Egentligen kan verksamheten vara lokaliserad precis var som helst.

Vi har tittat på flera olika lösningar i hela Skåne. Ett krav var att inte hamna ute i ett industriområde.

Det viktiga är att ha tillgång till kompetent personal, då många av medarbetarna är högutbildade biokemister eller ingenjörer. Att ha nära till pendling blev därför en viktig faktor.

– När Stationsstaden i Kävlinge dök upp som ett alternativ kändes det helt rätt. Nära till tågen och möjlighet att bygga nytt och kunna anpassa efter våra specifika behov från början. Dessutom väldigt kul att vara en del av en helt ny stadsdel med liv och rörelse från skolor, affärer och bostäder runt omkring, avslutar Linda Andersson.

Linda Andersson är produktionschef på Genovis. Foto: christian.andersson@apeloga.se