Bo & leva
Kvinna med uppsatt hår och svart skjorta framför grå bakgrund.
En spexig rikskändis med rötter från Kävlinge

Bo & leva

Kävlinge kommun växer med flera nya, spännande bostadsprojekt. År 2040 erbjuder vi 45.000 invånare välfärd i världsklass och en skönare vardag. Visste du förresten att hela 98 procent tycker att Kävlinge kommun är en bra plats att bo och leva på enligt SCB:s medborgarenkät 2021?

Besöka & uppleva
Utflyktstips för mindre soliga dagar

Besöka & uppleva

Å, hav och öppna landskap - i Kävlinge finns naturen alltid runt knuten och storstäderna Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg på smidigt och tillgängligt pendelavstånd med buss, tåg eller bil.

Företag & entreprenörer
E-Sharp testar framtiden i Kävlinge

Företag & entreprenörer

Det ska vara smidigt, utvecklande och lönsamt att driva företag i Kävlinge kommun. Därför är vi extra glada att våra företagares framgångar gjorde att vi knep silvermedaljen då SYNA utsåg Skånes bästa tillväxtkommun 2021.

Stöd till dig som företagare
Center Syd: ”Vi ligger bra till”

Stöd till dig som företagare

Funderar du på att expandera, nyanställa, starta eget eller flytta din verksamhet till Kävlinge kommun? Vi finns här för att underlätta för dig. Slå en signal under kontorstid eller använd vår e-tjänst 24/7 för att boka ett möte.

Center Syd: ”Vi ligger bra till”

Handelsplats Center Syd samlar 300 företag från 33 branscher och skapar ett enormt utbud av företagaranda, drivkraft, tjänster och produkter i Kävlinge kommun.
– Jag tror det mesta finns här, säger Tomas Galbe i Handelsplats center syds företagarförening.

Kaffebryggaren bubblar i köket bredvid, Tomas Galbe bubblar när han berättar om det entreprenörskapet och drivkraften som finns på Handelsplats Center Syd. Han jobbar på den företagarförening som ägs av kommunen, fastighetsägarna och medlemsföretagen. Från ett litet kontor på området arbetar han och Lotta Pontén med att samordna, organisera och koordinera de företag som finns utmed E6an i Löddeköpinge.
– Här finns ungefär 300 unika företag i 33 branscher, har vi mätt upp det till. Det är ett väldigt brett handelsområde, säger han.

För kommunen är föreningen en möjlighet att möta fastighetsägare och företagare för att kunna samarbeta och jobba mot en positiv utveckling. Näringslivschefen i Kävlinge, Mats Rosén är mycket glad över samarbetet som har gjort mycket för Handelsplats Center Syd och kommunen.
– Det samarbetet har vänt hela området. För 13 år sedan var det på väg åt fel håll. Sedan dess har föreningen och dess arbete faktiskt varit med och bidragit till att skapa ett ekonomiskt hållbart område, och nu håller vi på att göra det hållbart miljömässigt och socialt.

Den nu ekonomiskt hållbara handelsplatsen har under sin utveckling fått många små och medel-stora företag och Tomas Galbe tror att 70% av företagen på handelsplatsen har färre än 10 anställda. Men det gör samtidigt att utbudet på området blir väldigt brett!
– Det är allt från snickare, trädgårdsmästare, vi har sjukgymnaster, behandlare, restauranger, butiker,  jag tror det mesta finns här, säger han.

“Jag tror det mesta finns här”

Lokala affärer

Det finns så mycket att inte ens företagen vet vad som finns på samma gata. Men då finns handelsföreningen och kan stötta företagen och få till samarbeten.
– ”Det måste finnas något företag som säljer sådant här, gör vid det här?”, och det finns det oftast. Vi har ju hyfsad koll och då kan man tussa ihop det. Det fanns ju de som bokade service på en bil-lift, och så fanns det ett serviceföretag vid sidan om som de inte ens visste fanns. Det var kanske inte vägg-i-vägg men på samma gata, säger han.
– Vi försöker vara den här katalysatorn, se till att pengarna stannar här på området. Handlar du av ”Nisse” så handlar ”Nisse” av dig. Vi har ett utskick som Lotta gör varje måndag med alla restaurangers matsedlar, stanna och käka på området, som är väldigt uppskattat. Jag tycker det är spännande och man vill göra lokala affärer, och det är sällan dyrare, säger han.

Företagarvänligt

Att kommunen lyckas locka till sig så många företag och en så bred handelsplats tror Tomas Galbe beror på flera saker. Dels bor det många entreprenörer i närheten som startar eget och dels är Kävlinge kommun företagarvänlig, även om man tappar i rankingarna just nu.
– Man bryr sig om sina företag. Sen håller inte alla med, men överlag tror jag att det är så. Det är en bra kommun, låg skatt. Här är ett bra underlag för att hitta arbetskraft, säger han.

Ytterligare pekar Tomas Galbe på Kävlinge kommun som plats, närheten till motorvägen och enkelheten att ta sig till Helsingborg, Lund, Malmö och resten av Skåne.
– Den gamla sloganen är fortfarande bra: Vi ligger bra till!

– Den gamla sloganen är fortfarande bra: Vi ligger bra till!

Business park i Löddeköpinge lockar småföretagare
Näringslivet i kommunen på högvarv