Föredömet som tar hem VM-medaljer till Lödde

Peter Kristersson i sidoljus framför klarblå padelbanor

Föredömet som tar hem VM-medaljer till Lödde

Den ideela idrottsföreningen Lödde Padel Club är ett föredöme med sin välfungerande ungdomsverksamhet. I höstas tog tre spelare från Kävlinge kommun JVM-silver i Paraguay.
– Det är stort för oss och framförallt för padel-sverige, säger Peter Kristersson ordförande i Lödde Padel Club.

På många ställen hör man talas om Padel-döden. Nyöppnade padelhallar över hela landet stängs lika fort som det poppade upp nya för bara några år sedan. Men när man pratar om padel-döden pratar man om trenden som snabbt svepte över landet och sedan drog vidare. Inte sporten padel.

Den riktiga idrotten padel ligger ännu bara i startgroparna, Svenska padelförbundet kom in i Riksidrottsförbundet 2021 och utvecklas hela tiden. Ledande i utvecklingen är Lödde Padel Club (LPC), ett föredöme i Kävlinge kommun som sedan i höstas har junior VM-medaljörer.
– Jag släpper in er… funkade det?, frågar föreningens ordförande Peter Kristersson genom mobiltelefonen.  

En Padel-värld

Bakom Byggmax och Dogman, bredvid Lager 157 och Jysk på Center Syd i Löddeköpinge ligger en stor industrilokal och om man går in vid gymmet Energicenter Löddeköpinge kan man komma in i en hel Padelvärld. En värld som drivs av engagemang, drömmar, och ideela ledare.
– Vi tror på det ideela konceptet inom padeln och där föräldrar tränar barn, upp till en viss gräns, sen tar man in tränare. Så långt och mycket som ideel förening. Vi har byggt det som en fotbollsförening eller innebandyförening. Vi vill bygga det från grunden, säger ordföranden och eldsjälen Peter Kristersson.

Tack vare hjälp från det lokala byggföretaget Er-Ho bygg kan Peter Kristersson gå runt och visa upp föreningens padelhall med 7 padelbanor och en tennisbana inomhus. I hallen finns också konferensrum, en liten padelshop och ett område för de ungefär ett hundra ungdomar som tränar i klubben.
– Vår tanke i föreningen är att barnen ska trivas, de ska vara i hallen. Vi vill att de ska vara här mycket och vi har gjort läxläsningsrum. Vi har gjort ett litet område där uppe på andra våningen där de kan hänga och spela lite biljard, de har två pingisbord där borta på en öppen yta. Vi har kanske lite mer sådana aktiviteter än vad många andra har, säger Peter Kristersson.

JVM-silver

Bland ungdomarna finns Eddi Svensson, Oliver Hodos och Ludvig Jönsson som i höstas tog Junior VM-silver i Paraguay.
– Det är stort för oss och framförallt för padel-sverige. För klubben är det jättekul att vi fick ha tre med. De tränar här och syns i hallen, de är ett föredöme för alla andra barn som är här. Det är en jättegrej för oss, säger Peter Kristersson.

Föredömet inom svensk padel ute på Center Syd tänker nu bygga vidare på de fantastiska medaljer som deras ungdomar tog hem från Sydamerika. De vill fortsätta utveckla sporten padel både lokalt i Kävlinge kommun och i hela landet.
– Vi hoppas få ännu mer spelare hit, vi ser och hör att det finns ett intresse i Skåne skulle jag säga att komma till vår förening. Vi knyter till oss mer och mer spelare. Kan vi bygga ett bra rykte kommer vi få hit mer spelare och få en stor padelakademi här i Lödde, säger Peter Kristersson.